Yeni Web Siteniz İçin 8 Harika Tanıtım Yöntemi
AdWeek’e göre, tüketicilerin %81’i bir ürünü veya hizmeti satın almadan önce o şirketin web sitesini görmek istiyor. Bazı kişiler sosyal medyada gördükleri bir link üzerinden, bir tanıtım kampanyası vasıtasıyla veya okudukları bir blog vesilesiyle bir web sitesini doğrudan ziyaret edebiliyor. Fakat kullanıcıların çoğunluğu, yani yaklaşık %60’ı, arama motorlarına anahtar kelimeleri doğrudan girerek web sitelerine ulaşıyor.
Eğer bahsi geçen bu kullanıcılar web sitenize internet aramaları üzerinden veya size ait diğer pazarlama kanalları üzerinden ulaşamıyorsa, sitenizde hareketli bir trafik görmeniz ve işletmenizi büyütmeniz pek mümkün değildir.
Uzun lafın kısası, web siteniz için bir tanıtım stratejiniz yoksa, o siteyi oluşturmak için hiç zahmet etmenize gerek yoktur.
Web sitenizin başarısını değerlendirmek için tek sayfalık ziyaret oranlarından trafik kaynaklarına, anahtar kelimelerden müşteri kazanım oranlarına kadar birçok ölçüt vardır. Fakat bunların belki de en önemlisi ne kadar trafik aldığınızdır. Ne de olsa eğer sitenizi kimse ziyaret etmiyorsa diğer ölçütlerin pek bir önemi yoktur.
Sitenize almanız gereken trafik miktarı ne tür ve ne büyüklükte bir işletme olduğunuza göre değişiklik gösterir. Örneğin, 11 ila 25 çalışanı olan B2B şirketlerin web siteleri hafta başına ortalama 269 ziyaretçi alır. Aynı ölçekteki B2C şirketlerin ise 685 ziyaretçisi vardır.
Web sitenizin bu seviyelerde ziyaretçisi olması tanıtım işini ne kadar iyi yaptığınıza bağlıdır. Bunun için de iyi bir planlama şarttır.
Aşağıda yeni web siteniz için 8 harika tanıtım yöntemi yer almakta:
E-posta yoluyla pazarlama yönteminin başarılı olması için irtibat listenizin kabarık olması, bu listeyi farklı müşteri grupları şeklinde segmentlere ayırmanız ve e-postalarınızı alan üyelere ilgilerini ayakta tutacak kıymetli içerik sunmanız gerekmekte. E-postalarınızdaki harekete geçirici mesajların mutlaka web sitenize link vermesi ve her zaman yeni içerik barındırarak alıcıları sitenizi yeniden ziyaret etmeye teşvik etmesi gerekir.
Ana sayfanıza veya tanıtımını yapmak istediğiniz özel karşılama sayfanıza bir link ekleyebilirsiniz. Bu linki ana sayfanıza veriyorsanız mutlaka bir karşılama sayfası gibi işlemesini sağlayın.
3- SEO
Organik arama motoru sıralamalarında daha üstte yer almanızı sağlayacak olan SEO, web sitenizi anahtar kelimelere göre optimize etmeyi, kaliteli içerik sunmayı ve sitenizdeki nitelikli link sayısını arttırmayı gerektiren karmaşık bir süreçtir. SEO’nuzu geliştirerek web sitenizin belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler için arama sonuçlarının en üst sıralarında yer almasını sağlayabilirsiniz.
4- Tık Başına Ödeme Reklamları
Arama motorlarında yer alacak ücretli reklamlar hazırlayın. En popüler ücretli reklamlar Google AdWords vasıtasıyla yayınlananlardır. Sizin yapmanız gereken tek şey Google’a ne kadar harcama yapmak istediğinizi bildirmektir. Böylece yalnızca birisi reklamınıza tıkladığı zaman ödeme yaparsınız. Buna tık başına ödeme reklamcılığı adı verilir. Bu reklamlardaki linklerin reklamda yer alan reklam metnine uyan karşılama sayfalarına yönlendirme yapması çok önemlidir. Aksi takdirde, örneğin yürüyüş ayakkabısı reklamınıza tıklayan bir müşteriyi şemsiyelerin olduğu bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.
5- Sosyal Medya
Her biri bir milyar kullanıcısı olan Facebook ve Twitter gibi sosyal medya oluşumları siteniz için tanıtım yapmak adına çok iyi platformlardır. Sosyal medya gönderilerinizde veya şirket biyografilerinizde sitenizin ana sayfasına veya içeriğe bağlı olarak diğer sayfalara yönlendirme yapan linkler bulunmasına özen gösterin.
6- YouTube
Yaklaşık 1 milyar kişi her ay YouTube kullanmakta. Hem bu nedenle hem de video kavramının her geçen gün giderek artan popülaritesi yüzünden YouTube yeni web siteniz için harika bir tanıtım platformudur. Videonuzda hem web sitenize yönlendiren bir link hem de bir harekete geçme çağrısı bulundurursanız izleyicilerin sitenizi ziyaret etmesini kolaylaştırmış olursunuz.
7- Misafir Blogları
Kendi nişinizdeki öncü web sitelerini tespit edip bu sitelerde konuk blog yazarı olarak yazılar yazmayı önerin. Eğer bunu başarırsanız blog gönderinize mutlaka web sitenize bir link koyun.
8- Yeniden Hedefleme
Alışveriş merkezlerinin internet sitelerinden alışveriş yaparken daha önce yapmış olduğunuz ürünlerle ilgili reklamlar görebilirsiniz. Veya başka web sitelerinde o alışveriş merkezindeki diğer ürünlerle ilgili reklamlara rastlayabilirsiniz. Bunun adı yeniden hedeflemedir. Yeniden hedefleme web sitenize özel bir kod yerleştirerek kullanılan çerez temelli bir teknolojidir. Ziyaretçiler web sitenize girdiğinde, bahsi geçen kod ziyaretçinin tarayıcısına bir çerez iliştirir. Bu sayede web sitenizle ilgili tanıtım içerikleri başka sitelerde de çıkar, böylece sitenizin ve sitenizde sunduğunuz ürünlerin veya hizmetlerin görünürlüğünü arttırır.
Sonuç
Web siteniz için tanıtım yapmak web trafiğini ve satışları arttırır. Bunun için dikkatli ve özenli bir planlama gerektiren çok aşamalı bir süreçten geçilmelidir.